Radonvrij bouwen.
Wat is radon?
Wat is radon? Wat maakt het zo gevaarlijk? En wat kan ik er tegen doen? In onze voorlichtingvideo ziet u de belangrijkste feiten over dit van nature aanwezige radioactieve edelgas en hoe u zich ertegen kunt beschermen.
De belangrijkste feiten over radon:
- De wettelijke grenswaarde voor de gemiddelde radonconcentratie gedurende een jaar in de lucht van woon- en werkruimten: 300 Bq/m³
- De algemene bouwtechnische voorschriften die u voor de vochtbescherming moet volgen, worden als passende beschermingsmaatregelen tegen het binnendringen van radon in gebouwen beschouwd.
- De radonconcentratie in de bodemlucht kan per regio en seizoen verschillen.
- Radonexperts helpen de radonbelasting vast te stellen en de bijbehorende meetapparatuur (exposimeter) te plaatsen. En vervolgens helpen zij u bovendien bij het vinden van afdoende maatregelen.
- Radon is na roken de tweede meest frequente oorzaak van longkanker.
- In de buitenlucht vermengt het radioactieve edelgas zich met de atmosfeer en is daardoor onschadelijk.
- Praktische tip: Laat uw woning regelmatig goed doorluchten om de radonconcentratie te verlagen.
(Bron: Duitse wet op stralingsbescherming)
Radonkaart van Duitsland
Het radioactieve edelgas komt regionaal in verschillende concentraties voor. Welke gebieden eventueel een verhoogde radonbelasting hebben, ziet u op de radonkaart van Duitsland, een uitgave van het "Bundesamt für Strahlenschutz" uit 2004.
Daarbij zijn via een zeer grove rastermeting de radonconcentraties in de bodemlucht, in gebouwen en buiten vastgesteld. Hoewel radon zich buiten met de atmosfeer vermengt, kan het op bodemhoogte toch worden aangetoond. Daarbij valt op dat de hoogste concentraties in de berggebieden van Duitsland voorkomen.
De wettelijke grenswaarde voor de gemiddelde radonconcentratie gedurende een jaar in de lucht van woon- en werkruimten. Via een gaatje ter grootte van een speldenknop kunnen 900.000 radondeeltjes het huis binnendringen.
Radon werd in het jaar 1900 ontdekt. Maar dit edelgas bestaat al van het begin der tijden.
Gevaar door rechthoekige openingen
Beschermd tegen radon door een correcte afdichting
Voor een goede bescherming is het cruciaal dat u de juiste oplossingen kiest om de in- en uitgaande leidingen af te dichten. Correcte oplossingen voor de wand- en bodemdoorvoeren voor zowel de nutsvoorzieningen als het rioolwater zijn belangrijke factoren bij de planning en uitvoering.
Beschermd tegen radongas en vocht door Hauff-Technik
Aansluittrechter
AT110Aardingsmuurkraag
voor ronde en platte geleiders
HMKMeervoudig aannemerspakket
voor gebouwen zonder kelder
MSH Basic FUBO BHPxmGebouw met kelder
Radon kan via de kleinste scheuren binnendringen.
Beschermd tegen radongas en vocht door Hauff-Technik
Universele wanddoorvoer
zonder stootrand
UDMMeervoudig aannemerspakket
voor gebouwen met kelder
MSH PolySafe BHPGecertificeerde radonbescherming
Onze producten hebben de tests doorstaan en zijn gecertificeerd gasdicht voor radon. Daarbij heeft de Duitse goedkeuringsinstantie de materialen EPDM en ABS grondig onder de loep genomen. Hier ziet u de betreffende testcertificaten:
Informatie over radon als download
Alle feiten en cijfers over het onderwerp radon en radonveilig bouwen vindt u in compacte vorm in onze radonfolder.